Tre månader som volontär hos Futuro Valdivia 2.0

När jag läser mitt inlägg från förra året måste jag säga att jag har lyckats med de flesta sakerna som fanns på min lista.

Glatta gänget

Glada gänget

Som deltagare i en av Futuro Valdivias rundresor har jag nu även cyklat ned från Chimborazon och sett de hittills finaste vyarna i mitt liv. Jag har varit i Amazonas och åkt kanot. Jag har bott på en vacker hacienda och glatt mig åt mina medresenärers tur att få sviten med världens finaste badrum och sovrum. Jag har ännu en gång varit på Guayasamins museum och hade kunnat flytta in i hans hus direkt. När ni har varit där kan jag kanske tänka mig att dela vissa delar av huset. Men sovrummet är mitt! Jag har införskaffat en ny panamahatt, visst behöver man två hattar, framförallt om man vet om dess ursprung? Jag har provsmakat ost och choklad från Salinas de Guaranda och fått erbjudandet att flytta dit och det var svårt att neka inbjudan, för vem vill inte bo i bergen, som tagen ur Sagan om ringen? Jag har köpt pajaro azul (hembränd agavesnaps som har en ljusblå färg) för 3,30 dollar/liter på ett mystiskt ställe. Jag har sett rosen- och orkidéodlingar med orkidéer där blomman ser ut som en apa och rosor så fina och stora som man aldrig kunnat köpa hemma i Sverige. Jag har åkt chiva med ett glatt gäng rotarier från både Borås och Guayaquil. Jag har druckit den godaste hostmedicinen efter gammalt familjerecept. Maten behöver jag inte ens prata om. Jag har fått uppleva vad en rundresa med Futuro Valdivia innebär. Två veckor varade resan, två veckor fyllda med intryck, två veckor som jag inte kommer glömma och då har jag ändå sett och rest mycket här innan. Om det lämnar ett sådant intryck på mig, tänk vad det gör med er!

Men rundresan är ju inte det enda jag har gjort här. När 240 svenska orienterare invaderade vårt område för att få del av det vi kallar Futuro Valdivias värld, en rundtur Barcelona – vårdcentral, hjälpte jag till genom att vara kunnig montanitaguide, sjukvårdare med översättningsuppdrag och säljare av taguaprodukter, silversmycken och aloevera-produkter från Colonche Line på vår lilla handverksmarknad. Full fart under 5 dagar.

Nu har det blivit lite lugnare, nu är vi tillbaka på kontoret och ägnar oss åt den nya hemsidan www.futurovaldivia-travel.com som ska komma inom kort och åt fika. För att vara ärlig, det är vi bäst på. Den korta promenaden till Cadeate för att köpa fikabröd är ett välkommet avbrott från jobbet. Men även hembakade bullar, lussekatter och semlor (Semlor i december? Ja tack!) tycker vi om.

 

Futuro Valdivias vårdcentral

Futuro Valdivias vårdcentral

Varför kom jag tillbaka som volontär? För att livet är bra här, jag trivs helt enkelt. Genom att arbeta som volontär för Futuro Valdivia kan jag bidra till att livet blir bättre för de som behöver hjälp. Även om jag inte arbetar med sjukvård leder mitt engagemang förhoppningsvis till att fler människor upptäcker Ecuador som resemål och allt överskott av våra resor går till Futuro Valdivias sociala projekt. Res med oss, du kommer inte ångra dig. Se, upplev, förstå!

Ecuador och dess invånare har en plats i mitt hjärta. Även om jag åker snart till Tyskland för att fira jul med min familj så ska ni veta, Jan och Monika, ni har blivit min ecuadorianska familj. Tack!