Export av hantverksprodukter

Panamahatten är 100 % Ecuadorprodukt

Futuro Valdivia arbetar för att skapa export och därmed sysselsättning för hantverkare i Ecuador.

Det finns många skickliga hantverkare i Ecuador, där olika regioner har sina specialiteter. Färgglada textilvävnader, mattor, plädar, sjalar, hängmattor och bälten skapas i olika delar av höglandet där de säljs på traditionella marknader.

Skickliga silversmeder finns såväl i höglandet som på låglandet, där smycken ofta skapas med inslag av pärlemor eller spondylussnäcka.

Olika typer av keramik skapas såväl på hög- som lågland.

Ett unikt material är tagua, även kallat vegetabiliskt elfenben, en potatisstor nöt som växer i vårt kustområde och lämpar sig väl för att skapa armband, ringar och prydnadsfigurer.

Högklassiga läderprodukter som väskor, bälten och skor tillverkas i höglandet.

Materialet för den s.k. Panamahatten växer i kustbergen i Santa Elenaprovinsen där också bearbetningen av råvaran sker. Hattar tillverkas i Azuayprovinsen i höglandet och i Montecristi på centrala låglandet. Se Blog 4 mars och 11 oktober 2011.

Export av hantverksprodukter stöds och förenklas av regeringen, men det krävs såväl produktdesign som kontakter för att få igång exportförsäljning. Futuro Valdivia inbjuder Dig som har intresse och möjlighet att skapa export för Ecuadors hantverkare.

Berätta i ett e-mail till jsmedmyr@futurovaldivia.org på vilket sätt vi kan samarbeta för att skapa avsättning för hantverksprodukter från Ecuador.